top of page
Пошук
  • nazariikonopelskyy

Тетяна Герман: «Наша команда готова протистояти викликам»


Ми поспілкувались з директором з управління персоналом фармацевтичної компанії “Дарниця’’ Тетяною Герман щодо змін у компанії під впливом карантину.


Що змінилося із  запровадженням карантину для компанії?


Насамперед зріс рівень відповідальності працівників. В березні попит на окремі препарати «Дарниці» зріс в 5 разів і кожен співробітник розумів, що від його роботи залежить, чи отримають українці необхідні ліки, тому робив неможливе, щоб в умовах обмежень працювати так само ефективно. Колеги з виробництва, які продовжили їздити на роботу, дотримувалися усіх рекомендацій і в нас навіть зафіксоване зниження кількості лікарняних листів в цей період.


Зріс рівень ініціативності. Ми завжди заохочуємо особисту ініціативу, створюємо умови для інновацій – такий тип культури в компанії склався історично. Пандемія ще більше підвищила градус інноваційності. Працівники не просто масово перейшли в онлайн, – в окремих командах з’явилися цифрові лідери, які допомагали опанувати нові інструменти і більш широко застосовувати цифрові рішення для робочих задач.


Звісно, карантинні заходи принесли ряд обмежень і це позначилося на загальному настрої. Ще вчора ти сидів в офісі, спілкувався з колегами, а сьогодні вся робоча взаємодія перейшла в месенджери. Щоб кожен працівник чітко розумів, як компанія працює в нових умовах, ми посилили внутрішню комунікацію і розповідали про усі кроки та рішення. Ми помітили, що відео формат краще сприймається людьми, аніж текстові повідомленні і тепер практикуємо регулярні відеозвернення СЕО. Паралельно активізували комунікацію в закритій групі у Фейсбук, яка об’єднує 50% співробітників. Щоб допомогти психологічно адаптуватися до нової реальності запровадили public talk із залученням фахівців-психологів, – спілкувалися на тему емоційного інтелекту, позитивного мислення  та адаптації в новому світі.


Які заходи були прийняті компанією, щоб дотримуватися карантину?


В нас є антикризовий штаб, розроблений алгоритм поведінки при виявленні випадків COVID-19. Ми організували роботу так, щоб усі, не задіяні на виробництві працівники, могли працювати дистанційно. ІТ-інфраструктура компанії була готова до подібних викликів, в нас багато процесів оцифровані, тому проблем з переходом на дистанційну роботу не виникало. Виробництво не припинило роботу, тому ми використали можливості Аzure Maps від Microsoft. Розписали маршрути, зміни, домашні адреси працівників і програма будувала оптимальну логістику на підприємство і у зворотній бік, щоб зробити цей процес безпечнішим.


У стінах компанії працівники максимально захищені – в усіх приміщеннях проводиться додаткова санітарна обробка, працівники забезпечені антисептиками, масками і мають медичне страхування. Додатково був створений резервний фонд ліків.


Звісно, ми відмовилися від нарад і зустрічей, відряджень та екскурсій на виробництво. Усе це перейшло в онлайн.


Аналізуючи нашу роботу впродовж останніх шести «кризових» місяців, можу запевнити, що наша команда готова протистояти викликам.


Як були налаштовані працівники  компанії під час кризи?


Найважче завжди на початку. Потім, якщо застосувати правильні і послідовні дії, люди адаптуються і не відчувають особливої різниці. У нас велика компанія, більше 1 тисячі працівників, частина команди знаходиться в регіонах, тому ми періодично проводимо опитування, щоб розуміти настрої і потреби людей. Наприклад, вони самі обирають теми і лекторів для public talk, можуть поставити питання чи надіслати звернення генеральному директору.


Приємно, що навіть у кризовий період наші працівники активно беруть участь у благодійних заходах. Разом ми збирали шкільне приладдя для родин з прийомними дітьми, яких підтримує СОС Дитячі містечка України, долучилися до глобальної ініціативи Lots of socks на підтримку людей з синдромом Дауна.


Під час карантину багато компаній зіштовхнулися з проблемою інформаційної гігієни. Тому ми дбаємо, щоб наші співробітники завжди володіли перевіреною інформацією про Covid-19, розробили спеціальну інфографіку і оперативно оновлюємо дані.


“Дарницю” визнали однією з кращих компаній – роботодавців за думкою шукачів роботи та експертів ринку праці. Що ви робите для того, аби підтримувати такий високий рейтинг?


Фармацевтика – одна з найбільш перспективних сфер економіки, до того ж вона розвивається за рахунок інновацій, лідери ринку інвестують значні кошти в розвиток. Дарниця, наприклад, має високотехнологічне виробництво, яке повністю відповідає прийнятим у світі стандартам, автоматизовані процеси і високий рівень впровадження цифрових технологій. Тому працювати тут цікаво і почесно. Ми залучаємо молоді таланти і створюємо умови, щоб вони могли розкрити свій потенціал. Для цього у нас є система мотивації і кожен бажаючий може працювати і навчатися, здобувати нові навички і розраховувати на підтримку колег. Дуже важливою є атмосфера в команді. У нас панує відкритість і лібералізм у взаєминах між різними рівнями персоналу, ми практикуємо зібрання усієї команди як для обговорення бізнесу, так і для відпочинку. І навіть цьогоріч в нових умовах ми шукаємо шляхи, як забезпечити комунікацію в команді і підтримувати корпоративний дух у безпечний (дистанційний) спосіб.


Які технології підбору кадрів застосовуються у компанії?


Ми формуємо свою команду професіоналів, використовуючи різні технології та методи підбору персоналу, залежно від складності і терміновості закриття позиції, впливу на бізнес тощо.


У випадку необхідності закриття великої кількості однакових позицій вдаємося до масового рекрутингу. В основному, дану технологію застосовуємо для пошуку фахівців, які мають чітко окреслений функціонал та досвід роботи. Для пошуку фахівців розповсюджених професій ми переважно використовуємо класичну технологію рекрутингу, при цьому фокусуємося на пошукачах, що прагнуть отримати нові кар’єрні можливості. Executive search застосовуємо для підбору фахівців середньої та вищої керівної ланки, а технологію HeadHunting використовуємо у разі необхідності пошуку персоналу вузьких професій. Хочу звернути увагу, що перед тим, як розпочати процес зовнішнього пошуку і підбору персоналу, ми завжди звертаємося до внутрішнього кадрового резерву.


Чи важливі компетенції, підтверджені відповідними сертифікатами для отримання роботи в компанії?


Підтвердження компетенцій відповідними сертифікатами може бути обов’язковою умовою для кандидатів, які претендують на певні позиції. Наприклад, у разі пошуку аудитора, який буде займатися міжнародною звітністю, важливим є сертифікація за міжнародними стандартами. Також, за потреби в підборі адвоката до юридичного відділу, обов’язковою умовою отримання посади, окрім високого рівня професійної кваліфікації, є наявність посвідчення на право зайняття адвокатською діяльністю. Загалом же ми комплексно підходимо до оцінки кандидатів та визначення фіналістів.


До уваги беремо отриману освіту, як основну, так і додаткову, професійний досвід, набутий в інших компаніях, потенціал та відповідність нашим корпоративним цінностям.


Автор Марія Ціхоцька


Дізнатися більше: https://uabl.org/tetyana-herman/

19 переглядів0 коментарів
bottom of page