top of page
Пошук
  • Фото автораРуслан Бельтюков

Сучасні принципи пошуку роботи на українському ринку праці: нові тенденцї


Алгоритм пошуку роботу на ринку праці у реаліях сьогодення змінився. Для початку, як правило, кандидат шукає в інтернеті інформацію про компанію -потенційного роботодавця і якщо відгуки негативні, людина не буде витрачати час і шукатиме інше підприємство.


Це говорить про те, що потенційний кандидат починає комунікувати з роботодавцем ще до фактичної зустрічі з НR. Орієнтиром для нього служать відгуки на різноманітних сайтах чи враження про роботу від діючих працівників.


Хороші відгуки, вдячні пости від діючих чи колишніх працівників дуже корисні для підприємства: з їхньою допомогою формується позитивний імідж роботодавця.


У тому випадку, якщо іінформація, на яку натрапив кандидат, – негативна, він швидше за все не буде зв‘язуватись із HR компанії, натомість буде шукати роботодавця з більш позитивною репутацією.


Спочатку ви працюєте на репутацію, потім – репутація працює на вас


Щоб бути в тренді серед шукачів роботи необхідно в першу чергу створити HR – бренд, який буде невпинно напрацьовувати позитивну чи негативну репутацію вашої компанії на ринку праці. HR-бренд – це дійсне сприйняття компанії як роботодавця власними працівниками і серед кандидатів у цільовому сегменті на ринку праці, це його «торгова марка» на ринку праці. Два роки тому міжнародна компанія Universum розробила та провела анкетування у 41 країні. В опитуванні прийняли участь понад 1000 працівників, за допомогою яких визначили топ-100 орієнтованих на позитивну репутацію HR – бренду компаній.


На даний момент позитивна репутація компанії в очах працівників – загальновизнаний тренд, за допомогою якого компанії залучають висококваліфіковані кадри.


Ось лише кілька плюсів конкурентного бренду компанї:

• Збільшується вірогідність залучити до роботи супер-професіоналів;

• Знижуються витрати на привернення уваги та залучення висококваліфікованих кадрів, адже тепер не ви шукаєте їх, а вони-вас;

• Позитивний бренд сприяє швидшому та глибшому пристосуванню нових кадрів до колективу та до компанї в цілому, актуалізує спільні цінності та розвиває корпоративну культуру, покращує якість виконання посадових обов‘язків;

• Мінімізує час адаптації нових працівників;

• Доведено, що компанії,які приділяють увагу розвитку свого HR – бренду вирізняються високою якістю виготовленої продукцїї та послуг, які надаються, у порівнянні із конкурентами.


Симбіоз PR та НR


Щоб якісно розвивати свій HR – бренд, необхідно залучати до цього фахівців PR. У HR, зазвичай, не має часу на те,щоб займатись відслідковуванням відгуків та чуток у Всесвітній мережі, а також слідкувати за репутацію компанії.


Симбіоз HR і PR-cлужб дає дуже хороший результат:, завдяки об’єднанню зусиль вдається створити правдивий, не вигаданий бренд компанії, а отже і позитивну репутацію.

Отже, можна стверджувати, що тепер потенційні кандидати обирають роботодавця, а не навпаки. Прийнявши цей постулат, компанї мусять створювати позитивний HR – бренд, тим самим зазалучаючи до роботи професіоналів, підвищуючи якість виробленої продукції та послуг.

27 переглядів0 коментарів
bottom of page