top of page
Пошук
  • nazariikonopelskyy

Олеся Кирильчук: Таланти є запорукою успіху EPAM


Криза та карантин створили нову бізнес-реальність і для ринку IT.


Олеся Кирильчук – експертка з питань управління людьми (відповідальна за регіон Україна, Азія, Іспанія)  EPAM – однієї з найбільших IT-компаній України розповідає про вплив кризи та карантину на ринок IT, soft skills, які важливі для IT-спеціалістів зараз та як компанія EPAM розвиваєте свій персонал.


Як оцінюєте IT-ринок в Україні зараз?


ІТ-індустрія в Україні продовжує розвиватись, не дивлячись на турбулентність, через яку ми пройшли на початку року.


Зараз ми повертаємось до докризових показників. Більшість компаній відновили активний пошук та найм спеціалістів, кількість відкритих вакансій на ринку стабільно збільшується – про це говорять як представники бізнесу, так і дані незалежних опитувань.


Однак однозначно ясно, що за підсумками року ми вже не побачимо звичної динаміки росту галузі у 20-25%, як це було раніше. Темпи будуть дещо нижчими.


Які позитивні наслідки від карантину для ІТ-індустрії?


Багатьох пандемія змусила переглянути бізнес-стратегії, клієнтські портфоліо. Що з часом дасть свої плоди. Крім цього, через карантинні обмеження з боку клієнтів збільшився попит на проведення цифрової трансформації бізнесу. Навіть ті компанії, які довгий час не інвестували у розвиток ІТ-інфраструктури, сьогодні повертаються до цього питання.


Іншим позитивним моментом, який частково витікає з першого – змінились підходи до найму талантів. Тепер, коли переважна більшість спеціалістів працюють віддалено, ми можемо значно ширше поглянути на ринок кадрів. Так, раніше ми часто були обмежені пошуком кандидатів у регіонах присутності EPAM. Сьогодні ж, завдяки нашій власній платформі EPAM Anywhere з нами можуть співпрацювати фахівці як з різних куточків України, так і з будь-якої точки світу. Бізнес стає більш глобальним та мобільним. І не в останню чергу – через карантин.


Що змінилося в роботі вашої компанії від початку карантину?


Звичайно, найголовніша зміна – повний перехід на дистанційну роботу.


Ми, як ІТ-компанія, що працює у 25+ країнах світу, як ніхто знайомі з поняттям віддаленої роботи – спеціалісти часто співпрацюють в одних командах над спільними проєктами, знаходячись у різних точках земної кулі. Нам звичний такий формат. Впродовж років EPAM постійно працювала над модернізацією ІТ-інфраструктури компанії, яка б могла витримати масовий перехід в онлайн, забезпечивши ту ж продуктивність, а головне – безпеку даних клієнтів.


Тож нам вдалося перевеcти 98% спеціалістів (а це понад 8000 фахівців) у режим віддаленої роботи за 48 годин. Для команди, яка займалась цим питанням, це був дійсно виклик – деякі спеціалісти потребують спеціального обладнання, програмного забезпечення. Але ми впорались.


Також з початком пандемії ми запустили платформу Remote by Design – набір інструментів для наших клієнтів, який допомагає їм тримати руку на пульсі всіх процесів розробки. Підтримка відкритих відносин із замовниками сьогодні є вкрай важливим елементом роботи EPAM.


Насправді, перехід на віддалену роботу не приніс багато змін у робочі процеси. Ми давно звикли працювати онлайн, маємо весь необхідний інструментарій. Не змінилась і продуктивність роботи, що дуже важливо.


Практично “безшовний” перехід та підтримка ефективності завдячує кільком речам: постійним інвестиціям компанії у власну інфраструктуру, ефективній комунікації всередині компанії, та, звичайно, талантам, які змогли все це реалізувати та правильно використати.


Із значущих змін саме у робочих моментах я би виокремила комунікацію. Спілкування, хоч і онлайн, стало значно більше: і між спеціалістами, і між компанією і клієнтами. У часи невизначеності, коли ми опинились ізольованими один від одного, бізнесу вкрай важливо стимулювати спілкування та взаємодію всередині команди та іншими стейкхолдерами.


На основі вашого досвіду, які основні принципи управління командою ви можете виділити?


В EPAM ми керуємося підходами, які вже довели свою ефективність у побудові корпоративної культури, які дійсно єднають. Всередині компанії ми поширюємо принципи, сформовані Патріком Ленсіоні – американським експертом у питаннях побудови команд. Відповідно до цих принципів кожен член команди повинен мати такі якості, як:

  • Humble – бути скромним. У контексті корпоративної культури – думати про загальне благо, а не лише про власну вигоду, цілі команди мають пріоритет перед власними. Спеціаліст повинен ділитися досвідом з іншими, а не вихвалятися здобутками.

  • Hungry – бути вибагливим. Завжди прагнути більшого, мати внутрішню мотивацію. Якщо щось працює не так – запропонувати шляхи вирішення, а не просто жалітися на недосконалість рішень чи процесів.

  • Smart – бути проникливим. Легко спілкуватися з людьми, дивитися у суть речей, розвивати емпатію та емоційний інтелект. Заохочується допитливість, вміння ставити правильні запитання та активна участь в дискусіях.


Розвиток цих підходів допомагає EPAM вже понад чверть сторіччя підтримувати дух стартапу та підприємництва, залишатися  гнучкою компанією, незважаючи на постійне зростання. Побудована на таких чеснотах корпоративна культура сприяє розвитку інженерної експертизи, пошуку нестандартних та інноваційних рішень. Усе це разом безпосередньо впливає на технологічний рівень та якість продуктів, які створює EPAM.

Які soft skills важливі для IT-спеціалістів зараз?


Загалом, перелік навичок залишається незмінним: хороша англійська, вміння працювати в команді та правильно розпоряджатися часом.


З початком повністю віддаленої роботи навички самоорганізації та управління своїм графіком стали чи не найважливішими для спеціалістів. Це підтверджує і неабиякий інтерес до внутрішніх тренінгів з тайм-менеджменту з боку спеціалістів.


Звичайно, актуальними залишаються і комунікаційні навички – як вміння правильно спілкуватися всередині своєї команди, так і з командами замовника. Пандемія внесла новації і у цей напрям. Наприклад, ми запустили окремий міні-курс з англійської для small talks під час онлайн-зустрічей.


Чи важливі компетенції, підтверджені відповідними сертифікатами для отримання роботи в ERAM?


Головне – вміння, поведінкові характеристики, досвід. Сертифікати можуть підтвердити, що навчання було, але працювати буде не сертифікат, а людина.


Як розвиваєте персонал (навчання, курси, сертифікація) компанії?


Таланти – є запорукою успіху EPAM. У компанії на постійній основі проходять десятки програм та тренінгів різного спрямування – від програм для покращення технічних навичок, до вже згаданих тренінгів з професійної англійської та тайм-менеджменту. Крім того, всі спеціалісти EPAM мають доступ до безкоштовних доступ до однієї з найбільших у світі баз онлайн-курсів – LinkedIn Learning.


Також компанія надає низку можливостей для кар’єрного розвитку. Ми створюємо умови, де спеціалісти можуть зростати як досвідчені менеджери, так і інженери з унікальною експертизою. Так, минулого року компанія створила нову гілку розвитку ІТ-спеціалістів – роль Advanced Software Engineer.  Це окремий напрям розвиток для тих висококваліфікованих спеціалістів, які досягли високих результатів у роботі, але мають бажання і надалі розвиватися як технічний фахівець, а не йти стежиною менеджера.


А вже цієї осені ми запускаємо другий набір студентів на Магістерську програму з інженерії програмного забезпечення. Це унікальний для українського ринку вищої освіти продукт, який був розроблений спільно із Києво-Могилянською Академією. Він дасть змогу вже досвідченим інженерам здобути нові знання та навички та отримати диплом  провідного вишу країни.


Поміж того, значну увагу приділяємо і розвитку молодих талантів. Щороку ЕРАМ інвестує мільйони гривень в освітні ініціативи. Але справа не тільки в інвестиціях.  Для ЕРАМ важливо допомогти молоді зі стартом у професії. Вже більше 10 років компанія співпрацює з понад 20 українськими вишами. Це дозволяє дати студентам професійні знання та сучасні практики реальних проектів. На базі ЕРАМ University Programs щорічно навчання проходять понад дві тисячі студентів. Так з’являється наступне покоління ІТ-спеціалістів з відповідними цінностями і розумінням культури інженера, яке вирізняє українських програмістів на світовому ринку праці.


Що б ви порадили учасникам Асоціації у розвитку персоналу під час кризи?


На перше місце зараз як ніколи виходить поняття “людяності” – цінності людини. HR процеси та програми в компанії потрібно переглянути з огляду на людину (human-centric design), щоб підтримувати той рівень продуктивності, який був до цієї особливої кризи.


Розмовляла Ольга Гординська


Фото надані респонденткою


Дізнатися більше: https://uabl.org/olesya-kyrylchuk/

38 переглядів0 коментарів
bottom of page