top of page
Пошук
  • nazariikonopelskyy

Йолана Каменчук: Для нас карантин став хорошою можливістю в черговий раз перевірити свої сили


Директор з управління персоналом “Епіцентр К” Йолана Каменчук – про зміни у роботі під час карантину та важливість безперервного навчання.


Як компанія оптимізувала роботу під час карантину?


Під час жорсткого карантину магазини «Епіцентр» працювали в обмеженому режимі, продаючи лише товари першої необхідності – засоби захисту та дезінфекції, медичні прилади, засоби кварцювання та знезараження повітря, товари особистої гігієни, побутову хімію, базові харчові продукти (борошно, олія, вода, напої, фрукти), дитяче харчування та товари для дітей. Інші відділи магазинів були зачинені. Разом з тим у декілька разів зросло навантаження на наш інтернет-магазин epicentrk.ua, кількість замовлень з доставкою у якого зросли на 224 %, а із самовивозом на 262 %.


Центральний офіс компаній на час жорсткого карантину повністю перейшов на віддалену роботу, кількість працівників торговельних центрів також була оптимізована – частина працювала віддалено, частина перейшла на забезпечення онлайн-замовлень.


Хочу підкреслити, що ми нікого не скорочували. Звичайно, були й ті, хто злякався й сказав, що не хоче працювати. Ми з розумінням ставимося до цих працівників. Якщо у них була оплачувана відпустка, ми надавали її в першу чергу. Якщо людина вже використала цю відпустку, але хотіла залишитися вдома, вона могла взяти відпустку за власний рахунок. Була й інша ситуація: у деяких працівників малі діти, яких не було з ким залишити. Ми це також розуміли і дозволяли співробітникам залишитись вдома. В нас також є категорія працівників 60+ – їх ми в першу чергу відправили додому, зберігши соціальні гарантії.


Які кардинальні зміни відбулись у роботі компанії під час карантину?


Для нас період карантину став хорошою можливістю в черговий раз перевірити свої сили.


По перше, у відділу персоналу додалися додаткові обов‘язки: необхідно було забезпечити виконання суворих європейських стандартів санітарно-гігієнічного контролю для безпеки покупців та співробітників, ми мали вирішити питання доставки співробітників на роботу у наші торговельні центри у 48 містах України у той час, коли громадський транспорт не працював, вирішити питання з харчуванням, бо приготування їжі «на місці» було заборонено.


Важливою задачею було забезпечити безперервність навчального процесу. У компанії “Епіцентр” діє багаторівнева система зростання від стажера до керівника департаменту з можливістю подальшого росту, яка побудована на постійному підвищенні кваліфікації наших співробітників. Щорічно в компанії проходить понад 67 тис. навчань від постачальників, внутрішніх тренінгів, семінарів та воркшопів. Пандемія стала для нас одночасно і викликом, і шансом значно прискорити цифрові трансформації в компанії та перейти на онлайн-навчання. За дуже короткий термін ми повністю адаптувалися до нової реальності та створили низку навчальних онлайн-курсів для наших співробітників – онлайн-курси з роботи у Excel, PowerPoint, 5P,  курс для спеціалістів HoReCa, онлайн-марафон для служби HR та керівників торгівельних напрямків, курс для категорійних менеджерів, курс з макроекономіки та теорії управління, уроки з етики ділового спілкування, роботи у конфліктних ситуаціях та тайм-менеджменту.


Також важливою частиною нашої роботи стала психологічна підтримка колективу. Ми записали серію відео-уроків «Швидка психологічна допомога» для підтримки своїх співробітників. У коротких роликах експерти давали поради, як впоратися з психологічним навантаженням на роботі в умовах епідемії коронавірусу, як побудувати позитивну комунікацію з колегами та клієнтами, знизити рівень напруги в колективі, а також підтримати членів своєї родини, які також працюють в умовах карантину.


Чи є цікаві приклади ротацій у компанії, адже гнучкі робочі місця стали новим трендом на ринку праці.


95% керівників торговельних центрів “Епіцентр” зросли всередині компанії. Саме тому ми дуже гнучкі та добре знаємо усі аспекти роботи. Будь-хто з менеджерів компанії може вийти у торговельний зал і надати покупцю консультацію стосовно того чи іншого товару, або сісти за касу. Ми – єдина команда, у нас немає поняття «тільки своя робота». У нас командна гра і всі допомагають один одному.


У час пандемії коронавірусу безпека – один з головних критеріїв роботи. Які заходи ви запроваджували для безпечних умов роботи співробітників?


На другий день введення жорсткого карантину на посаду заступника генерального директора було призначено лікаря-епідеміолога з великим досвідом роботи, який  відповідав за безпеку покупців та співробітників у період пандемії. Ми запровадили температурний скринінг абсолютно всіх відвідувачів. Температурний скринінг персоналу проводимо двічі на день. Працівників забезпечили необхідною кількістю засобів захисту. Крім того, ми встановили на прикасових зонах, інфоцентрах, у відділах, санвузлах та входах засоби для дезінфекції рук. Також, проводиться санітарна обробка всіх торгових приміщень. Вологе прибирання зі спецзасобами триває протягом всього дня. Ми перевірили всі наші вентиляційні системи та провели заміну фільтрів. Вночі проводимо кварцування приміщень.


Криза вчить нас вдосконалюватися. Як ви підвищуєте рівень кваліфікації своїх співробітників, які технології розвитку застосовуєте? Чи працюють в компанії випускники програм МВА?


Навчання в компанії “Епіцентр К” – процес постійний. Наприкінці минулого року був взятий курс на діджиталізацію навчального процесу – автоматизацію кар’єрних планів співробітників та створення спеціальної онлайн-платформи, де співробітники зможуть самостійно відстежувати свій прогрес та бачити, наприклад, які навчання і тренінги їм потрібно пройти, щоб перейти на наступну кар’єрну сходинку, знайти необхідні навчальні матеріали та літературу. Карантин, як я вже казала, значно пришвидшив цей процес. У наших тренерів є  понад 60 тренінгів та курсів, частина з яких вже повністю доступна онлайн. Працюємо в цьому напрямку і далі.


У нас є співробітники, які вже мають ступінь МВА, або ще проходять відповідне навчання. Разом з тим, карантин значно розширив можливості онлайн-освіти і дав змогу пройти багато курсів провідних світових вишів не виходячи з дому.


Спілкувалася Марія Ціхоцька


Дізнатися більше: https://uabl.org/lana-kamenchuk/

176 переглядів0 коментарів
bottom of page