top of page
Пошук
  • Фото автораРуслан Бельтюков

Про стандарти ISO – їх призначення


Стандартів ISO є більше 15 тисяч, вони диктують правила, що сприяють діяльності різних сфер. Якщо продукція та працівники підприємства мають сертифікати ISO то це викликає довіру до бізнесу, впевненість у продукції та послугах, що вони виготовляються та надаються згідно з зазначених та встановлених норм. Також над впровадженням стандартів ISO працює не одна людина чи організація. Це праця багатьох представників з різних країн, що є компетентними у конкретній сфері – це і надавачі, і споживачі послуг. Стандарти ISO враховують усі вимоги клієнтів, і створюють усі умови для їх реалізації.


Номер стандарту ідентифікує його сферу та його призначення. Розглянемо найбільш поширені з них. Якість – ISO 9001


Стандарт ISO 9001 є системою, що керує управлінням якістю. Відповідно до вимог сертифікації цього стандарту гарантується належний випуск продукції на нормативній якості, що завжди зростає. Також це вказує на те, що компанія проводить чіткий контроль своєї продукції на всіх етапах, що покращує якість процесу самого виробництва та кінцевого процесу (виходу продукції на ринок).


Результати запровадження системи управління якістю напряму залежать від праці усього колективу, скільки зусиль прикладає кожен, щоб покращити якість продукції та збільшити її виробництво.


Модель створення стандарту якості передбачає використання даного підходу – організація має діяти, як одне ціле, використовуючи взаємозалежні функції для досягнення цієї цілі.


Під час дотримання цього підходу кінцевий етап обробки даних одного процесу є початковим етапом наступного процесу, і так почергово. Саме ця систематичність і лежить в основі діяльності організації за стандартом ISO 9001. Загалом, це покращує якість послуг та продукції, підвищує довіру до вашого підприємства, дозволяє результатам вашої діяльності бути конкурентоспроможними на світовому ринку за відповідну ціну, забезпечує зовнішню політику бізнесу із зарубіжними партнерами, є механізмом стабільного покращення продукції та послуг.

Харчова безпека – ISO 22000


Це стандарт з серії міжнародних стандартів, які застосовуються до всіх підприємств в агробізнесі і відносяться до систем безпеки харчових продуктів.


Існує таке поняття як «продовольча безпека». Це гарантія держави на економічний доступ людини до продуктів харчування без будь-яких перешкод з ціллю захисту її життєвих інтересів. Це поняття безпосередньо пов’язане із безпекою харчових продуктів. Щоб уникнути небезпек, які можуть нашкодити людині, вирішили розробити стандарт ISO 22000.


Цей міжнародний стандарт передбачає перевірку продукції на кожній стадії на її шляху до споживача: виробництво, постачання, реалізація. Харчова безпека здійснюється за системою правил із безпеки продукції, для того щоб забезпечити продовольчу безпеку споживачу. І аби уникнути факторів, що можуть викликати небезпеку, організація має усунути усі фактори, що це можуть спричинити. А щоб знати, де саме допустили помилку, потрібно проводити перевірку усіх етапів.


Екологія – ISO 14001


ISO 14001 – міжнародний стандарт розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації, який пов’язаний з системою екологічного управління (СЕУ) та, який застосовують до будь-якого підприємства.


Екологічні проблеми наріжним каменем постали перед суспільством. Вони залежать, які від кожної людини, так і від кожного підприємства, що чинить свій вклад позитивний чи негативний на екологію. Міжнародний стандарт орієнтований саме на мінімізацію негативних впливів на екологію, а також на контроль, моніторинг та покращення екологічного управління.


Наявність стандарту  ISO 14001 допомагає вам зменшити витрати на затрати енергії, чим зменшити ціну на продукцію і отримати більше споживачів; правильно відноситися до отриманих відходів; та є однією з умов отримання кредитів ЄБРР (Програма Європейського банку з реконструкції та розвитку).

Охорона праці – ISO 45001


Цей міжнародний стандарт передбачає «контекст» організації, активну роль представників вищого менеджменту та керівництва та управління не тільки ризиками зниження результативності системи менеджменту гігієни і безпеки праці, а й управління можливостями її підвищення.


Відповідно до норм стандарту ISO 45001 підприємством звертається увага не лише на охорону праці та здоров’я персоналу, але й на її вплив на місцеві співтовариства. Тобто потрібно не тільки забезпечувати умови гігієни та безпеки під час праці  Тобто слід не просто спрямувати всю увагу на дотримання умов гігієни і безпеки робітників під час праці на підприємстві, але й врахувати можливість високих ризиків втрати здоров’я і життя підрядників, а також людей, які проживають поряд.


Вимоги стандарту ISO 45001 вимагають включення правил охорони здоров’я і безпеки праці загальної системи організаційного менеджменту, і мають бути невід’ємною частиною загальної системи менеджменту, а не просто додатком.

Інформаційна безпека – ISO 27001


Міжнародний стандарт в галузі ІТ, що передбачає систему управління інформаційною безпекою та методи захисту інформаційних технологій.


ISO 27001 регулюється вимогами щодо створення, запровадження, користування та стабільного покращення інформаційної безпеки підприємства в системі менеджменту. Також передбачає шукання можливих ризиків при обробці інформації та оцінювання інформаційної безпеки для вчасного уникнення загроз. Цей міжнародний стандарт застосовується до організацій усіх сфер.


466 переглядів0 коментарів
bottom of page