top of page
Пошук
  • Фото автораРуслан Бельтюков

Цінність компетенцій


Найкраще цінність компетенцій розуміти на практиці.


Зустрічаю вчора знайомого власника, котрий хотів вчити бізнесу своїх синів, які на даний час працюють у його бізнесі. На запитання: “Як справи?” отримую одразу дві відповіді: “Та все добре, але зараз економимо кошти, бо готуємось до спаду сезону” і “Та ми практично не впали у продажах товарів, все так само як і у попередні роки”.


Які висновки можна зробити з цих двох фраз?


1. Оскільки ринок клієнтів цього бізнесу за останні три роки виріс втричі, а підприємство продає стільки ж товарів, як і у попередні роки, то це означає, що підприємство втрачає свої позиції на ринку і провалюється. Місце займають більш компетентні бізнеси з кращими пропозиціями цінності для клієнтів. У цього бізнесу поки що купується довіра, але лише довіри замало для ведення бізнесу. Має бути ключова конкурентна пропозиція.


2. Власник свідомо налаштований на спад у міжсезоння. Отже він не здатний побачити можливості заробітку у міжсезовння і живе циклами – сезон-перевантаження, міжсезоння-економія. Працівники у такому бізнесі є “споживачами” і “генераторами” об’єктивних причин так само, як і їх власник.


3. Корпоративна культура цього бізнесу побудована на міжособистісних зв’язках з постачальниками клієнтів і звичках. Якщо компетенції клієнтів будуть зростати, вони будуть чіткіше рахувати кошти і шукати кращі пропозиції на ринку, а особисті зв’язки відходитимуть на другий план.


4. Операційна система цього бізнесу залежить від працівників і власника. Не від системи, а від визначених персон. Якщо ці персони покинуть бізнес, бізнес закінчиться.


Цінність комптетенцій полягає у здатності оцінювати усю картину ринок-бізнес в цілому та формувати успішну систему не лише функціонування бізнесу, але і його зростання і розвитку. Якщо ріка перестає текти, вода починає цвісти і перетворюється в болото.


Руслан Бельтюков – генеральний директор Української школи бізнесу


4 перегляди0 коментарів
bottom of page