top of page
Пошук
  • Фото автораРуслан Бельтюков

Пан або пропав: бізнес, який не здався


Сьогодні поговоримо про справжніх воїнів бізнесу: сфери, яким у період карантину не пощастило найбільше, якщо можна так виразитись, адже криза дуже відчутно вдарила по практично усіх галузях.


Не здаватись


Карантин зупинив роботу багатьох галузей: туристичної сфери, HoReCa, ріелторську сферу, усі торгівельні центри, тощо. Продовжувати можна довго. Примножили доходили в цей період лише служби доставки та інтернет – бізнес, наприклад он-лайн – шкіл.


На сьогоднішній день бізнес потихеньку починає підніматись. Який досвід винесли підприємці із першої кризової хвилі? Чого навчились?


  1. Знайти порозуміння із персоналом. В умовах карантину підприємства були змушені відправити своїх працівників у відпустку за власний рахунок чи звільнити їх із зобов’язанням повернутись за місяць чи два, аби люди мали можливість встати на біржу праці. Працівники в цей час стояли перед вибором – звільнятись, йти на біржу, а після виходу з карантину шукати нову роботу (що в пост – кризових умовах вельми нелегка задача) або йти у відпустку да власний кошт. За статистикою, більша кількість співробітників обрала другий варіант.

  2. Форс – мажор. Популярною у час кризи стала порада щодо оренди приміщення: використовувати пункт про форс – мажор в договорі в якості підстави для тимчасового припинення оплати. Але! Якщо ви припиняєте договір оренди, необхідно повністю звільнити орендоване приміщення та виїхати з усіма речами. Тому, єдиний варіант – по хорошому домовитись з орендатором, привівши наступні аргументи:

  3. Власники приміщень матимуть змогу зекономити на сплаті податку на нерухомість;

  4. Кількість вивільнених приміщень під оренду перевищує попит, і це впливає на вартість оренди, тож хороших орендарів на заміну не факт, чи вдастся знайти.

  5. Не забуваймо про гідність. В тяжкі часи, головне – не втратити людське обличчя. Згадаємо слова із колись відомого посту однієї користувачки facebook: «Якщо ваш сусід кашлянув, не біжіть до нього з вилами і не викликайте поліцію, можливо, він просто кашлянув». Епідемія мине і лише ми обираємо, чи гідно пройдемо цей етап. Український бізнес переживає важкі часи і потребує підтримки, а не «кляузерів», які шукають новин для росту власної популярності. Важкий період – не час для соціального «расизму». Якщо ви насправді хвилюєтесь за людей і ситуацію в державі, поцікавтесь, які проблеми чи потреби виникли в бізнесу і як йому можна допомогти, якщо це можливо. Пам‘ятайте,соціальна свідомість згуртовує.


Криза в цифрах


  1. 78 % підприємців скаржаться на втрату до 75% доходів, більше 30% зменшили зарплати працівникам або скоротили штат.

  2. Близько 20 % малого бізнесу збанкрутувало.

  3. 97 % готелів простоювали в період карантину.

  4. 60 % турагенств понесли величезні втрати аж до банкрутства.

  5. Майже 50 % працівників втратили роботу у виробничій сфері.


З позитивних моментів:


  1. Зріс внутрішній туризм.

  2. Збільшився попит на українську продукцію.


Без зайвих слів:


  1. «Не ми створили проблему у бізнесі, але ми маємо її вирішувати».

  2. «На державу надії немає».

  3. «Попереду майоріють борги».


Та, попри все, бізнес зміцнів. Підприємці передивились свої слабкі сторони, врахували помилки. Тепер, і апокаліпсис не страшний, якщо звичайно, влада не буде «допомагати». Успішні компанії узяли курс на підвищення ефективності кожного працівника. Впровадження міжнародних стандартів ISO одночасно дозволили і раціонально організувати роботу, розподілити ресурси і вийти на міжнародні ринки збуту. Асоціація активно впроваджує міжнародні стандарти в українських підприємствах та організаціях, щоб наші компанії були конкурентоспроможними на ринках і розвивались незважаючи на кризові явища та нові умови праці.


Автор: Марія Ціхоцька


110 переглядів0 коментарів
bottom of page