top of page
Пошук
  • Фото автораРуслан Бельтюков

Що таке міжнародна сертифікація ISO?


Міжнародна сертифікація ISО – це надання незалежним органом письмового підтвердження (сертифіката) про те, що продукція, послуги або відповідна система управління чи ведення бізнесу відповідають певним критеріям.


Об’єктами міжнародної сертифікації ISO є продукція та послуги і компетенції, для яких розробляються певні правила, вимоги, характеристики, параметри.


Організації із стандартизації ISO


Важлива роль у впровадженні та ефективності сертифікації є діяльність двох неурядових органів – Міжнародна організація зі стандартизації (ISO) і Міжнародна електротехнічна комісія (IEC) – та двох міжурядових – Світова організація торгівлі і Європейська економічна комісія ООН. Дуже багато уваги приділяють більше Міжнародній організації зі стандартизації (ISO). Її метою є ратифікація (процес, згідно з яким надається згода уповноваженим органом законодавчої влади на обов’язковість міжнародного документа, який з моменту затвердження набирає юридичну силу та становить частину національного) стандартів ISO, що були спільно розроблені делегатами різних країн світу.


Стандарти ISO


У свою чергу міжнародних стандартів налічується більше 15 тисяч. Цей фактор сприяє сумісному процесу технологій та виробництва. Стандарти ISO допомагають індивідуально оцінити якість виробництва продукції та якість й доцільність управління у кожній галузі. Це сприяє розвиткові спеціалізації виробництва, комплексної механізації та автоматизації.


Доцільність та ефективність уже наявних стандартів спостерігається за допомогою ринку, як і потреба нових. Прогрес у виробництві, розвиток бізнесу та сегменту споживачів, приріст економічних чинників залежить від стандартів ISO.


В Україні стандарти ISO пов’язані із державними органами регулювання якості та розвитку економічного ринку називаються вони – ДСТУ ISO національні стандарти, що перебрали на себе функції міжнародних стандартів ISO. Усі дані, такі як рік затвердження та номер стандарту, однакові, і в ДСТУ, і в ISO.


Органи сертифікації


Важливо розуміти, що міжнародні організації із стандартизації лише розробляють стандарти, і не проводять сертифікацію. Цим займаються інші органи із сертифікації.


На ринках, як міжнародних, та к і українських визнають сертифікати лише від акредитованих органів або від організації, що представляють ці органи. В Україні повноваження на сертифікацію ISO має Національне агентство з акредитації України (НААУ).


Також здійснити сертифікацію можна у Всеукраїнській асоціації керівників бізнесу, що виступає представником та партнером в Україні міжнародного акредитованого органу сертифікації Quay Audit UK(Великобританія). Вони пропонують адаптовану серію навчальних сертифікаційних курсів на базі міжнародних стандартів менеджменту.


Як пройти сертифікацію ISO?


Сертифікація сприяє розвитку бізнесу, допомагає підвищити конкурентну здатність та є одною із переваг для отримання тендерів. Процес сертифікації ISO передбачає наступні кроки:

– ви маєте вибрати сферу сертифікації;

– ознайомитися із органами та організаціями, які здійснюють сертифікацію цієї сфери;

– подати заявку (можливо потрібно підготувати пакет відповідних документів, потрібно уточнювати у органах вашої сертифікації);

– проходження курсу навчання і підготовки до сертифікації;

– здавання тесту;

– розв’язок реальних онлайн кейсів.


Сертифікат, посвідчений міжнародною аудиторською компанією (акредитованим органом із сертифікації), підтверджує, що власник даного сертифікату пройшов навчання, склав іспит та володіє сучасними компетенціями розробки, впровадження та управління проектами в компаніях.


3 400 переглядів0 коментарів
bottom of page